This site is outdated.
We’re in the middle of moving over our .no / .se sites over to our new platform. For the time being, please visit our main site for accurate information about our offering and pricing.

Visit Servebolt.com for an updated version of our site.

Go to Servebolt.com
Vi ansetter!

Hvorfor er nettsider hos Servebolt raskere?

En forklaring alle kan forstå.

Som dere vet, er det et poeng en nettbutikk bør lastes inn fort. Vi har ikke tålmodighet til trege nettsider. Faktisk så forlater 40 % av nettbrukere sider som bruker mer enn tre sekunder på å laste, og lastetiden er en viktig del av brukeropplevelsen på nettsiden. Det er også verdt å nevne at hastighet er en av flere faktorer Googles algoritme tar i betraktning i søkerangeringen. Altså – raskere nettsider rangerer bedre hos Google.  

Den totale verdien av punktene nevnt over, er grunnen til at nettsidens hastighet bør være en prioritet.

Detaljene avgjør om nettsiden blir rask eller treg

Man kan si at hastigheten ligger i detaljene. Hardware og software er optimalisert ned til det minste. Det vil si at alt fra spesifikasjonene til serveren som nettbutikken ligger på, til programvaren som ligger på serveren, er satt opp for å fungere best mulig sammen.

Kort sagt er en rask nettbutikk optimalisert for hastighet hele veien fra server til klient.

Informasjonen til nettbutikkene som hostes hos Raske sider, lagres på toppmoderne fysiske servere. Det betyr at prosessoren, minne (RAM) og SSD-disken er optimalisert for å fungere bra sammen, samt å levere raskest mulig:

Prosessoren er en multi-kjerneprosessor. Den har minst 4 selvstendige, fysiske kjerner (Central Prosessing Unit, forkortelse: CPU). Disse kjernene er enheter som leser og utfører instrukser. En prosessor med flere kjerner kan utføre flere instrukser samtidig, noe som øker den generelle hastigheten for programmer som er mottakelige for parallell databehandling.

Noen velger å dele prosessoren på flere virtuelle servere, såkalte VPS (Virtual Private Server). En VPS er da en egen, virtuell maskin, som kjører på en fysisk server sammen med andre virtuelle maskiner. Det kan ligge en eller flere nettbutikker eller nettsider på en VPS. Hvis det ligger flere nettbutikker der, deler disse en gitt mengde ressurser (prosessorkraft, RAM og lagring). Utfordringer kan oppstå når en av disse nettbutikkene trenger mer ressurser, for eksempel når man forventer mer trafikk enn vanlig.

Å virtualisere servere trenger i seg selv datakraft. Denne datakraften burde heller være tilgjengelig kapasitet for nettsidene og deres trafikkavvikling. Derfor bruker ikke Raske Sider virtualisering.

På Raske Sider sine servere benyttes en teknologi kalt hyper-threading (hypertrådkjøring på norsk). Det betyr at fysiske kjerner deles opp i flere virtuelle “tråder” som kan utføre handlinger parallelt. Da har prosessoren mindre dødtid og kan utføre flere oppgaver bedre.

Nettopp denne forskjellen i det fysiske oppsettet, er én av faktorene som skiller det fysiske oppsettet til Raske Sider fra de som leier ut plass på virtuelle servere.

Med en løsning som Raske Siders vil det være lettere å fordele kapasiteten der den trengs, når den trengs. Det er en mer skalerbar løsning. Når en nettbutikk har et salg eller sender ut en SMS, og dermed forventer en trafikkpeak, kan kapasiteten enkelt fordeles slik at denne nettbutikken får den serverkraften den trenger for å håndtere trafikken raskt.

Man balanserer også ressursene ved å sørge for at nettbutikkene som er plassert på en enkelt server, spiller godt sammen.

Også programvaren er optimalisert for fart

Det er viktig å nevne at ved leie av plass på VPS, så har du gjerne full fleksibilitet til selv å installere software og gjøre de endringene du vil. Men med frihet kommer ansvar, og det betyr at man selv må holde det vedlike med sikkerhetsoppdateringer og andre oppHos Raske Sider har du ikke den samme friheten til å installere hva du vil, men til gjengjeld vil ikke unødvendige kodesnutter og utdatert programvare gjøre siden din tregere.

Vi har muligheten til å laste opp programvarepakker og databaseoppdateringer på flere/alle servere samtidig. Det gjør vedlikehold og oppgraderinger mer effektivt, og fører til at hele serverparken alltid er oppdatert hva gjelder optimalisering og sikkerhet.

Hos oss brukes det nye versjoner av PHP (altså PHP 7), MariaDB, Apache og Nginx. Her skal vi ikke gå for mye inn på detaljene, men det er verdt å nevne at PHP er et programmeringsspråk. Mange kjenner til den tidligere versjonen, PHP 5.6. En viktig grunn til å bruke PHP 7, er en betydelig forbedring når det gjelder ytelse og fart.

Raske Sider gjør ytelsestester på ulike (fysiske) datamaskiner, før oppdateringer lastes på serverne, noe som lar oss se en oppdatering gjør at ytelsen går opp eller ned. På den måten tester vi oss frem til de raskeste løsningene.

Også OS er designet og optimalisert for fart. Vårt eget operativsystem er basert på Scientifix Linux, og strippet for unødvendig kode. Med høyt fokus på sikkerhet, ytelse og raskest mulig levering av nettsider, er vårt operativsystem velegnet for å levere raske nettsider.

Helt til slutt …

Innholdet som ligger på serveren hos Raske sider, altså hele nettbutikken, leveres til klienten over infiniband. Det er en nettverksstandard som tillater høy gjennomstrømming av data, og minimale responstider. Infiniband brukes til forbindelse mellom datamaskiner, men også til å direkte og indirekte knytte datamaskiner til servere og lagringssystemer. Det betyr at også på vei til klienten, er utstyret optimalisert for høy fart.

Ordforklaringer:

CPU – Fysiske kjerner i prosessoren
Hyper Threading – en måte å få CPU-ene til å jobbe parallelt, i såkalte tråder
PHP – et programmeringsspråk som brukes på nettsider