Ytelsestesting med Chrome

Den enkleste og beste måten å finne ut av om din nettbutikk eller nettside oppfører seg som den skal, er å lære noen enkle grep for å teste det selv med nettleseren Chrome. Hvis du innarbeider de følgende triksene i rutinene dine, når du legger ut nye produkter, lager nye kategorier eller landingssider eller oppdaterer forsiden – så får du mye bedre resultater enn om du lar være.

Din nettbutikks ytelse kan enkelt testes i nettleseren, bare man vet hvordan. Nettleseren Chrome har en innebygget funksjon som enkelt lar deg se på hvordan en nettside oppfører seg, og det er noen ting det alltid er lurt å følge med på.

Utviklerverktøy – Developer Tools

Når du trykker ALT + CMD + I på din mac, eller CTRL + ALT + I på din PC så får du i Chrome opp Developer Tools. Du kan også finne det via menyen som vist på bildet:

View > Developer > Developer Tools
Vis > Utvikler > Utviklerverktøy

Du kan lukke det på samme måte som du åpner det.

Hvordan du selv kan sjekke helsen på din egen side

Chrome Developer Tools har mange ulike visninger, men vi er hovedsakelig interessert i det som står i status-baren nederst, og det vi kan finne på Network-taben.

Start alltid med en hard reload – CMD + shift + R – det vil sørge for at du får riktige data i fossefallsoversikten, og at din visning likner mest mulig på det andre brukere opplever.

De tingene du lett kan sjekke selv er:

  • Responstid
  • Bilder og bildestørrelser
  • Total størrelse på siden
  • Manglende elementer

1. Responstid

Responstiden til siden er det som vises som tid på det første elementet i listen. Hvis en side bruker mer enn 5-600 millisekunder før den svarer er det ofte noe galt som bør utbedres.

Referanseverdier på responstid – Time to First Byte (TTFB)

> 600ms Treg, overforbruk av ressurser
~ 500ms Litt treg
< 350ms Klikk oppleves uhindret
< 150ms Umiddelbar respons
< 30ms Cachet

2. Bilder og bildestørrelser

Alle bilder i nettbutikken må være optimalisert for web, og være så små som mulig. Bruk JPG hvis mulig, og benytt bilder skalert for den størrelsen de vises i.

Bilder som er større enn 3-400Kb vil gjøre siden din tregere og opplevelsen, spesielt på mobil, dårligere enn nødvendig. De fleste bilder kan fint komprimeres til 50-150Kb uten at det forringer kvaliteten.

3. Total størrelse på siden

Hvis du har sider som er større enn 2-2.5Mb så vil de oppleves tunge å laste. Det vil ta tid å overføre dataene, og enheten som viser siden vil bruke mer ressurser enn nødvendig.

4. Manglende elementer

I fossefallsoversikten dukker det av og til opp røde elementer, det er filer som ikke finnes. Gale referanser og manglende filer er småting som normalt er veldig enkelt å fikse.

Du kan teste selv

Du får en gratis test host på lufta på noen få minutter!